Direktlänk till inlägg 19 maj 2016

Tips om Samos

Av Anders - 19 maj 2016 13:24

Samos ӓr en av Greklands stӧrsta ӧar, med en frodig natur och rik historia. Hӓr finns mycket att se och gӧra, fӧr att inte tala om alla trevliga stӓllen dӓr man kan ӓta ӓkta, traditionell mat. Ӧn ligger bara ett par kilometer utanfӧr Turkiets kust som man kan se tydligt ӧver havet.


Pythagorio ӓr den frӓmsta turiststaden vilket innebӓr att det finns en hel del mysiga restauranger och kaféer, speciellt på den fina hamnpromenaden. Det ӓr också trevligt att ta sig en promenad genom dess smala kullerstensgrӓnder, det hӓr ӓr en lugn och gullig stad trots alla turister. Naturligtvis finns det också fina strӓnder nӓr man vill bada. Potokaki sandstrand ligger en halv timmes promenad utanfӧr staden. Till Psili Ammos, en annan fin, långgrund sandstrand kan man ta en taxi, eller buss från Samos stad.


Bara några kilometer utanfӧr staden ligger Heraion, och tillsammans med Pythagoiro har de blivit upptagna på UNESCOs lista ӧver vӓrldsarv. Hӓr låg en gång i tiden ett av Greklands stӧrsta tempel, tillӓgnat gudinnan Hera. Idag finns det bara en pelare kvar, men det ӓr intressant att besӧka platsen och ӓven gå på det lilla museet.
En annan del av detta vӓrldsarv ӓr Eupalinos tunnel, uppkallad efter den mycket duktige ingenjӧren som ledde arbetet. Den byggdes på 500-talet fӧre Kristus fӧr att fӧrse staden med dricksvatten. Vad som ӓr så fantastiskt ӓr att de bӧrjade utgrӓvningarna från var sida av berget och mӧttes mitt inne utan allt fӧr stora avvikningar. Som mycket annat håller den ӧppet alla dagar utom måndagar.


Kokkari ӓr en lite mindre by som ligger vӓster om Samos stad, full av fiskebåtar, tavernor och annat som ger en gedigen grekisk kӓnsla. Det blåser ganska mycket hӓr, och strӓnderna har inte sand utan klappersten. Men vattnet ӓr kristallklart och strӓnderna långa, det hӓr ӓr ett paradis fӧr windsurfare.


Vathi kallas också fӧr Samos stad och ӓr idag ӧns huvudstad. Den ӓr också den stӧrsta staden med sina 6 000 invånare.  Hӓr finns det fullt av trevliga tavernor och andra matstӓllen, många av dem ӓr familjeӓgda. Man ska inte missa det arkeologiska museet som ӓr ett av de bӓsta i Grekland, fullt av intressanta fӧremål. Bland annat kan man hӓr se fynd från utgrӓvningarna i Heraion och den enorma kourosstatyn tillӓgnad Apollos. Många anvӓnder Vathi som utgångspunkt fӧr en vandring, ӧn ӓr mycket vacker och lӓmplig fӧr vandringar. Ett populӓrt utflyktsmål ӓr Nӓktergalarnas dal, hӓr finns både berg, grӧnska och vattendrag.


Läs mer om Samos på www.samosgrekland.se


#samos #grekland #resa #semester #tips

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - Onsdag 12 sept 12:56


   Få weekendstäder är så lätta att upptäcka och utforska som Amsterdam. Staden är platt och det funkar utmärkt att ta sig runt såväl till fots som till cykel. Och när det blir för långt att gå eller cykla finns såväl bussar som spårvagn.   Mån...

Av Anders - Tisdag 14 aug 19:02

Har du funderingar på att åka till Milano? Då följer här lite tips på restauranger och hotell.   Först lite tips på ställen att äta.   La Prosciutteria Milano Brera Ett himmelrike för dig som gillar ost och chark.   Piz Bästa pizzan i...

Av Anders - Söndag 28 jan 16:49

Så du börjar bli sugen på en weekendresa någonstans? Här kommer några tips på städer att åka till. Det som jag tycker r viktigt när man väljer en stad att åka till är att man funderar på vad man vill ha ut av sin långhelg samt att det går direktflyg ...

Av Anders - Tisdag 16 jan 11:11

Ett larm som håller koll på om ens bebis andas som det ska. Om ingen andningsrörelse upptäcks under 15 sekunder vibrerar larmet för att försöka få igång andningsrörelsen hos barnet. Om andningen inte har kommit igång 5 sekunder efter att vibrationern...

Av Anders - 1 december 2017 11:12


  Wien, den charmiga huvudstaden i Österrike, är en stad i förvandling. Här möts du av en mix av gammalt och nytt vilket gör Wien till ett besöksmål som definitivt ger mersmak. Wien grundades omkring 500 f.kr och var tidigare en huvudstad i kejsar...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ andbjo med Blogkeen
Följ andbjo med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se