Direktlänk till inlägg 8 april 2016

Historisk weekend i Warszawa

Av Anders - 8 april 2016 10:12

Warsawa har varit Polens huvudstad i ӧver 400 år, och ӓr rik på historia av olika slag. Trots att den så gott som totalfӧrstӧrdes under andra vӓrldskriget så har man slitit hårt fӧr att bygga upp den igen, precis som den var tidigare. Nӓr man vandrar runt på dess gator så kӓnns det att historiens vindar blåst hӓr, ӓven om sjӓlva byggnaderna inte alls ӓr så gamla.


Gamla stan ӓr ett måste nӓr man besӧker Warsawa, och hӧr till den del av staden som återuppbyggts. UNESCO har fӧrt upp den på sin lista ӧver vӓrldsarv och nӓr man vandrar lӓngs med kullerstensgatorna så kan man fӧrstå varfӧr. De pittoreska husen ӓr sӧta och fӓrgglada, med det stora torget som en naturlig mittpunkt. Det ӓr också fullt med trevliga små kafe’er och restauranger, samt ett antal butiker.


Warszawas Historiska Museum kan också vara en naturlig bӧrjan fӧr en historisk weekend i Warsawa. Hӓr har man samlat mer ӓn 250 000 fӧremål, det ӓr fyra våningar hӧgt med 60 rum. Det mesta handlar om tiden runt andra vӓrldskriget, av naturliga skӓl ӓr detta något som man ser som mycket viktigt. Men det finns ӓven utstӓllningar och scener som visar hur man levde och jobbade i svunna tider.


En annan byggnad som fӧrstӧrdes under kriget var det Kungliga slottet, men idag ӓr det återuppbyggt i all sin prakt. Det ӓr en fantastisk vandring genom dess rum och korridorer, och utanfӧr på slottsplatsen finns en 22 meter hӧg kolonn med kung Sigismund Vasa- den kung som gjorde Warsawa till huvudstad. Slottet ӓr fullt av fantastiska dekorationer och konstskatter och i tillӓgg finns det olika tillfӓlliga utstӓllingar. Det går att hyra en guide fӧr rundvandring i slottet, så man kan få ut så mycket som mӧjligt av besӧket.


En historisk weekend i Warsawa bӧr inkludera en ghettotur. Det ӓr inte det lӓttaste att se och hӧra denna hemska del av historien, men det ӓr en stor del av Warsawas hjӓrta. Hӓr får man se monument och historiska platser, det finns bland annat fortfarande kvar delar av ghettomuren. Den judiska kyrkogården och dess historiska institut finns också hӓr.


Hela Warsawa ӓr full av historia, i en form eller annan. Dӓrfӧr kan det vara bӓst att planera sitt besӧk och tӓnka efter vad man helst vill se och uppleva. Man hinner med mycket på en helg, speciellt som mycket ligger i nӓrheten av varandra inne i centrum.


#warszawa #polen #resa #weekend #semester

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 12 september 2018 12:56


   Få weekendstäder är så lätta att upptäcka och utforska som Amsterdam. Staden är platt och det funkar utmärkt att ta sig runt såväl till fots som till cykel. Och när det blir för långt att gå eller cykla finns såväl bussar som spårvagn.   Mån...

Av Anders - 14 augusti 2018 19:02

Har du funderingar på att åka till Milano? Då följer här lite tips på restauranger och hotell.   Först lite tips på ställen att äta.   La Prosciutteria Milano Brera Ett himmelrike för dig som gillar ost och chark.   Piz Bästa pizzan i...

Av Anders - 28 januari 2018 16:49

Så du börjar bli sugen på en weekendresa någonstans? Här kommer några tips på städer att åka till. Det som jag tycker r viktigt när man väljer en stad att åka till är att man funderar på vad man vill ha ut av sin långhelg samt att det går direktflyg ...

Av Anders - 16 januari 2018 11:11

Ett larm som håller koll på om ens bebis andas som det ska. Om ingen andningsrörelse upptäcks under 15 sekunder vibrerar larmet för att försöka få igång andningsrörelsen hos barnet. Om andningen inte har kommit igång 5 sekunder efter att vibrationern...

Av Anders - 1 december 2017 11:12


  Wien, den charmiga huvudstaden i Österrike, är en stad i förvandling. Här möts du av en mix av gammalt och nytt vilket gör Wien till ett besöksmål som definitivt ger mersmak. Wien grundades omkring 500 f.kr och var tidigare en huvudstad i kejsar...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ andbjo med Blogkeen
Följ andbjo med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se